VZPOMÍNKA NA JIŘÍHO ŠLITRA A KNIHA O NĚM

By | 23.3.2024
Literární večer, který se 21. března 2024 uskutečnil ve Slovenském domě v Praze byl věnován vzpomínce na Jiřího Šlitra a představení knihy Jiří Šlitr – Doktor Klavír. Měl jsem poprvé možnost seznámit se s Lukášem Berným (*1978) autorem reprezentativní biografie mapující život i dílo Jiřího Šlitra.
berny_slitr_obal_kniha.jpg
Kniha obsahuje mnoho dosud nezveřejněných fotografií a vyšla u příležitosti 100. výročí narození umělce. Autor Lukáš Berný knihu komentoval:
„Jiří Šlitr je osobnost tak strašně barvitá a těžko uchopitelná, že cokoli vyberete, je téma na dlouhé povídání. Léta se tomu věnuji jako fanoušek a sběratel. Myslel jsem si, jak bude jednoduché napsat knihu, ale záhy jsem zjistil, že to tak snadné nebude. Spousta kolegů má podobné vzpomínky, ale ty jsou vlastně dosti stručné. Dozvíte se, že byl velmi inteligentní, hodný, zcestovalý a uzavřený. Pokud ale bylo v místnosti piano, sedl k němu a bavil celou společnost. Zachytit nějaký osobnostní portrét bylo těžší, než jsem si myslel. Nikoho k sobě moc nepustil. Příliš se nesvěřoval ani svojí rodině.“
Více o Jiřím Šlitrovi říká Lukáš Berný v Supraphon podcastu:
diskuse.jpg
Večer moderovali pánové Dušan Spáčil a Lubor Faltejsek, kteří mne požádali o zprostředkování vzpomínek mého otce Štefana Klapky na Jiřího Šlitra. Hovořil jsem na téma, které jsme již publikovali na našich stránkách 21.2.2024. Táta říkal, že ten tehdy nesmělý „student s rudýma ušima“ byl za klavírem nebo akordeonem jedinečným bavičem i vypravěčem. Jak vzpomínal na dětství, na to jak narychlo utíkali před Němci ze Sudet do Rychnova, i na svůj první orchestr.
kontra_basista.jpg
Měl jsem příležitost věnovat panu Bernému kopie fotografií a kresby Jiřího Šlitra a popovídat si o něm i o panu Suchém. Písničky obou pánů hrál výtečně na kytaru, nebo kontrabas Michal Pospíšil. S panem Berným jsme vzpomínali na zahraniční vydání semaforských písniček a na internetu našli i nějaká ruská.
rus_obal_desky.jpg
rus_deska.jpg
 
zdroj: music.metason.net, violity.com
Jiří Klapka
Foto: Vladimír Skalský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *