HROZNATÍN LUDVÍKA SVOBODY

By | 29.11.2023
Hroznatín je vesnička mezi Velkým Meziříčím a Třebíčí. Narodil se zde 25. listopadu 1895 Ludvík Svoboda.
svoboda_wiki_W.jpg
Ludvík Svoboda
Wikipedie
Na jeho rodném domě byl v roce 1980 odhalena pamětní deska a v roce 2013 byl na prostranství před domem odhalen pomník, u kterého se každoročně konají slavnostní setkání k uctění památky této významné osobnosti.
cestna_straz_W.jpg
Až do roku 2022 stávala při slavnostním setkání u pomníku čestná stráž armády ČR.
V letošním roce byl na pozvánce sice uveden nástup vlajkonošů a čestné stráže a přelet vrtulníku, ale dva dny před akcí bylo organizátorům oznámeno, že armáda se akce nezúčastní.
pozvanka1_W.jpg

A tak jsme se, bez armády ČR, sešli v sobotu 25. listopadu 2023, v 11 hodin před pomníkem v Hroznatíně. Přátelé ze Slovenska, Moravských i Českých krajů. I když nám počasí velmi nepřálo, rádi jsme se viděli a společně uctili památku velitele 1. čs. armádního sboru v SSSR a prezidenta ČSSR, armádního generála Ludvíka Svobody.
Po hymnách a položení květin, jsme vyslechli pozdravné projevy, mezi kterými vynikalo srdečné a citlivé vystoupení Mgr. Marcely Ivančové, primátorky města Svidník, ve kterém je jediná socha Ludvíka Svobody na světě.
pomnik1_W.jpg
Po projevu paní primátorky následoval křest knihy Jiřího Fidlera nazvané Symbol Ludvík Svoboda. Jak se píše v recenzi: „Autor měl možnost seznámit se prakticky v úplnosti s českými archivními materiály, mnohdy i nezpracovanými, zvláště pak s celou pozůstalostí Ludvíka Svobody. Výsledkem je první rozsáhlá vědecká monografie o člověku, který se pro mnoho generací našich občanů stal symbolem.“
priipitek_W.jpg
Křtilo se medovinou – vlevo autor Jiří Fidler, v klobouku pravnuk Ludvíka Svobody Miroslav Klusák
a mezi nimi primátorka Svidníku Marcela Ivančová (dáma v brýlích)
JK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *