V BRNĚ VÍTALI PRAVOSLAVNÝ NOVÝ ROK

By | 16.1.2023
Tradiční novoroční besídku pro děti – Jolku – uspořádal v sobotu pro své členy a příznivce Ruský kulturně osvětový spolek na Moravě.
Pravoslavný a řeckokatolický ritus dodržuje juliánský kalendář, podle kterého připadá Nový rok na 14. ledna. V ruském prostředí je Jolka novoroční stromek a dětská slavnost u něj. Po roce 1918 upadly staré zvyky v zapomnění a nyní většina Rusů slaví místo nich Nový rok s Jolkou a dárky od Dědy Mráze. Ten se s pytlem a holí Mrazilkou usmívá z mnoha luxusních obchodů do zasněžených ulic ruských měst.
deda_baba_W.jpg
deda_baba2_W.jpg
Rituálem pravoslavných Vánoc v Brně provázeli děti i dospělé Děda Mráz se Sněhurkou (sehráli je novomanželé Sedláčkovi), škodolibá čarodějnice baba Jaga (Olga Plchová) a další pohádkové bytosti. Děti s nimi tančily okolo jedličky s tradičními vánočními a novoročními říkadly.
tana_soto_W.jpg
České a moravské koledy zahrála na klávesy a zazpívala s celou svojí rodinou operní pěvkyně Táňa Soto Janošová. Kostýmy a dekorace připravily předsedkyně, básnířka Ljubov Vondroušková, výtvarnice Olga Plchová a další členové Spolku. Pohádkové postavy zavedly účastníky novoroční slavnosti do své zimní poetiky a děti obdarovaly balíčky se sladkostmi.
rozdavani_W.jpg
rozdavani2_W.jpg
Soutěžilo se ve vědomostním kvízu, který se podobal pořadu Nikdo není dokonalý. Zájemci si prohlédli prodejní galerii obrazů a jiných uměleckých prací od ruských výtvarnic.
Novoroční besídku dětí z Moravy s rodinými kořeny v následnických státech Sovětského svazu pozdravili i bývalí představitelů Generálního kunzulátu Ruské federace v Brně.
skupinka_W.jpg
Na závěr účastníci zasedli ke stolům a ochutnali české i ruské kulinářské domácí speciality a ocenili jejich tvůrce i organizátory této zdařilé akce.
pohosteni_W.jpg
(vž)