TŘI ŘÍJNOVÁ SETKÁNÍ S LILIAN MALKINOU

By | 7.11.2022
Herečka Lilian Malkina, známá jako Koljova babička, žije v Čechách od roku 1992. V současné době vystupuje v Divadle Na Vinohradech ve hře Slaměný klobouk, v Divadle Ypsilon v představeních Škaredá středaBabička se vrací a zejména ve Viole v Čechovovském představení Když teče do bot a ve hře Stará dáma vaří jed.
Jsou to již více jak dvě desítky let, co jsem nastoupil do vagonu metra kde seděla Koljova babička. Dovolil jsem se jí představit jako předseda České asociace rusistů a ona mi řekla: „A já jsem vaše členka.“ Za pár stanic jsem jí stačil říci, čím se zabýváme a pozval do Ruského hudebního salonu. Pozvání přijala a já jsem tam měl možnost zblízka obdivovat její herectví. Později také v Divadle Na Fidlovačce jako dohazovačku Jente v Šumaři na střeše a jako ruskou kněžnu v Obrácení Ferdyše Pištory.
V roli paní kněžny Kateřiny Zaháňské vystupovala i ve hře Babička se vrací, která je dodnes na programu Ypsilonky. Paní kněžna měla k ruskému prostředí velmi blízko, protože její dědeček Arnošt Jan Biron byl favoritem a rádcem ruské carevny Anny Ivanovny, otec vévoda Petr Biron žil v Petrohradě až do roku 1795 a druhý manžel byl paní kněžny byl kníže Vasilij Sergejevič Trubeckoj, který bojoval proti Napoleonovi.
plakat_W.jpg
slabusem_W.jpg
 
Lilian Malkina a Jiří Lábus
(Foto převzato z webu Studia Ypsilon – www.ypsilonka.cz)
Babička v Ypsilonce je pěkné představení, ve kterém vedle paní Lilian exceluje Jiří Lábus. Nejmilejší však v průběhu let byla pro mne Čechovovská trilogie v režii Lídy Engelové – Tisíc a jedna vášeň, Nějak se to zvrtloKdyž teče do bot.
V říjnu letošního roku jsem obdivoval ve Viole přestavení Když teče do bot. Herecký koncert kvartetu Lilian Malkina, Taťjana Medvecká, Jaromír Meduna a Lukáš Jurek. Za týden jsem viděl představení Stará dáma vaří jed, kde spolu s Malkinou účinkují výteční Naďa Konvalinková a Jan Zadražil. A pak jsme se viděli ve Slovenském domě při koncertním jubileu houslisty Alexandra Shonerta, které paní Lilian inspirovala. Diváci nadšeně tleskali jejímu vystoupení, když vyprávěla o svých začátcích v Čechách.
babina_W.jpg
sesasou_W.jpg
U stolu nám potom vyprávěla o svých začátcích na Petrohradské taneční konzervatoři:
Moc jsem chtěla tančit. Agripina Vaganová mne přijala už v sedmi letech, ale s podmínkou, že když budu tlustá, tak mne vyhodí. No byla jsem tlustá a tak mne ve třinácti vyhodili.
housle_W.jpg
Alexandr Shonert a Lilian Malkina
Naši přátelé vzpomínali na to jak se lidé v Semaforu smáli, když při křtu trojjazyčné Kytice představovala Lilian ve Svatebních košilích umělcovu milou. Když jí švarný umrlec představovaný JUDr. Rudolfem Tomašovičem slovensky říkal:
«Pekná noc, jasná – v taký čas
navštívia mŕtvi živých zas,
kým povieš „ach“, sú na dosah
– či moja milá, nemáš strach?»
A Lilian s naivní důvěrou rusky odpovídala:
«Чего ж боятся? Ты – живой
и власть Господя надо мной!»
(Což bych se bála? Tys se mnou,
a ruka Páně nade mnou)
Povídali jsme si, vzpomínali a pak telefonovali a scházeli se, až z toho vznikl náš společný program s pracovním názvem KOLJOVA BABIČKA – LILIAN MALKINA – ZPÍVÁ, TANČÍ, VZPOMÍNÁ. Velmi se těším!
Jiří Klapka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *