RAKOUŠTÍ RUSISTÉ SLAVILI

By | 19.11.2021
Slavnostní setkání u příležitosti 50. výročí založení Asociace rusistů Rakouska (Verband der Russischlehrer Österreich) se uskutečnilo 12. listopadu 2021 v Ruském domě (Russisches haus) ve Vídni. Součástí programu byla i vernisáž výstavy věnované 200. výročí narození Fjodora Michajloviče Dostojevského.
S potěšením jsem přijal pozvání svého dlouholetého přítele, odborníka na ruskou fantastickou literaturu 20. století, docenta Univerzity Vídeň a také generálního tajemníka rakouské Asociace dr. Ericha Poyntnera.
poytner_W.jpg
Erich Poyntner
Účastníky setkání, mezi kterými byla většina mladých lidí, přivítal sympatický ředitel Ruského domu Oleg Ksenofontov, s nímž jsme měli potěšení spolupracovat v Praze již v devadesátých letech. Následovala srdečná a vtipná vystoupení velvyslance RF v Rakousku Dmitrije Ljubinskijského a předsedy rakouské asociace pátera Sebastiana Hackera, kteří společně předali ocenění vítězům Celorakouské soutěže v ruském jazyce.
ksenofontov_ljubkivskij_W.jpg
Oleg Ksenofontov a Dmitrij Ljubinskij
Dr. Erich Poyntner vzpomenul historii vzniku rakouské asociace, její činnost i naší milou spolupráci a setkávání na mnohých mezinárodních rusistických kongresech a konferencích různých částech světa.
V programu večera vystoupil populární ruský spisovatel Jevgenij Vodolazkin, který společně s dalšími spisovateli přijel do Vídně na knižní veletrh, kde letos bylo Rusko hlavním hostem. Vzpomenul výročí Dostojevského a vyslovil názor, že jeho dílo je dobrou vývozní ruskou kulturní vakcínou.
„Když nedávno vyšel Zločin a trest v Japonsku,“ pokračoval, „prodalo se jej milion výtisků. Je zvláštní, že v době pobytu Dostojevského v Berlíně v roce 1867 šel dopis do Petrohradu tři dny a nyní 45 dní. Ptal jsem se na to poštovního doručovatele a ten měl vysvětlení: ‚To víte, Dostojevskij byl génius!’“
vodolazkin_W.jpg
Jevgenij Vodolazkin
Vodolazkin také vzpomínal, jak nedávno besedoval se spisovateli ze střední Evropy, kteří jej neznali. Stěžovali si na to, jak za starého režimu trpěli, když se museli učit rusky od čtvrté třídy.
„A co vy?“ ptali se Vodolazkina. „Já od první“, odpověděl. „To jste měl smůlu.“ „Ani ne, mě se to líbilo.“
Českým čtenářům je Jevgenij Vodolazkin známý jako autor knih Laurus (Лавр)Letec (Авиатор), které vyšly česky v roce 2016 a 2018. Sám spisovatel se s českými čtenáři setkal několikrát, v na besedách v Praze a Brně.
Předseda rakouských rusistů páter Sebastian Hacker uvedl premiéru milého filmu s názvem Co mne motivovalo učit se rusky. Říkal, že výuku jazyků v Rakousku vždy provází oblíbené zpívání ruských písní.
hacker_W.jpg
Sebastian Hacker
„Máme rádi ruské písně a velmi se nám líbí ruská hymna, jejíž první i druhý text napsal básník Sergej Michalkov, který osvobozoval Vídeň. Hymna má velmi krásnou melodii a snad se nebudete zlobit, když si jí na závěr zazpíváme. Promiňte nám nepřesnosti, ale bude to tak, jak by asi Rusové zpívali rakouskou hymnu. Srdečně a s úctou.“
pripitek_W.jpg
Přípitek na spolupráci s představitelkou Rakousko-ruské společnosti dr. Lisou-Marií Goroš
a představitelem rakouských rusistů doc.dr. Erichem Poytnerem.
Následovala vernisáž zajímavé výstavy věnované 200. výročí narození Fjodora Michajloviče Dostojevského, občerstvení a přípitek na spolupráci rakouských a českých rusistů.
Jiří Klapka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *