MÁJOVÁ VZPOMÍNÁNÍ –
HRDINOVÉ Z ROZTOK A VLAK SMRTI

By | 7.5.2021
S koncem války byly spojené nevídané přesuny lidí. Přes naše území šly pochody a jezdily transporty smrti. Desetitisíce vězňů z koncentračních táborů, k nimž se blížili Spojenci, byly donuceny putovat pěšky nebo v otevřených nákladních vagonech.
Jeden z takových vlaků smrti projížděl naším územím ve dnech 28. dubna až 8. května 1945. Jeho jízda však probíhala poněkud jinak než v oblastech obývaných německým obyvatelstvem. Během zastávek v Kralupech nad Vltavou, v Roztokách u Prahy, v Praze samé, v Olbramovicích a ve Velešíně, projevovali Češi vůči nešťastníkům namačkaným v sedmdesáti sedmi nákladních vagonech své sympatie.
mapa_W.jpg
Mapa trasy transportu
(z německého dokumentárního filmu Vlak smrti)
Přes nebezpečí, které hrozilo od esesáckých strážných, lidé přinášeli vězňům jídlo, poskytovali jim zdravotnickou pomoc a řadě z nich dokonce napomohli k útěku. Jízda vlaku č. 94–803 skončila 8. května 1945 osvobozením transportu u jihočeského Velešína. Ze 4000 jeho nedobrovolných cestujících jich až sem dorazilo 2500. 1300 vězňů se podařilo uprchnout a 200 jich transport smrti nepřežilo. Německý dokumentární film o vlaku smrti natočili Andrea Mocellinová a Thomas Muggenthaler. V roce 2018 za něj obdrželi Cenu Mileny Jesenské udělovanou Česko-německým fondem budoucnosti.
Poslední ošetřovatelka vězňů z vlaku smrti, dobrovolná sestra Červeného kříže, paní Václava Stárková, rozená Krásná, zemřela 14. března 2020 v Roztokách u Prahy v požehnaném věku téměř 90 let. Obětavost mladičkých ošetřovatelek byla obdivuhodná a pro mnohé z nich to byla předčasná zkouška dospělosti. Například slečně Krásné bylo tehdy jen 15 let! Setkání se zoufale zuboženými lidskými troskami bylo šokující. Péče o nemocné měla i svá další rizika – válka ještě neskončila. Teprve týden nato vypuklo Pražské povstání. Obětavost a odvaha roztockých obyvatel při péči o vězně z transportu byla zcela mimořádná.
Připomínka transportu na roztockém nádraží
nadrazi_W.jpg