V MOSKVĚ VYŠLA KNIHA SLOVANSKÝCH POVĚSTÍ

By | 1.3.2021
V MOSKVĚ VYŠLA KNIHA SLOVANSKÝCH POVĚSTÍ
název
Je to již více než deset let co mi přítel doc. PhDr. Jaromír Slušný, CSc. věnoval svou knihu nazvanou Najstaršie slovenské mýty alebo Svätá kniha Slovanov. Vysokoškolský pedagog, historik a spisovatel, předseda Obce Slováků v ČR je autorem širšího záběru – od mytologie starých Řeků a Římanů až po dějiny naší a světové kriminalistiky. Jeho slovenské a slovanské pověsti jsem si s potěšením přečetl a při setkání s kolegy slavisty i s nakladateli v Praze, Moskvě, Varšavě, Varně, Berlíně i ve Vídni jsem knihu doporučoval k vydání. Několikrát to již vypadalo na úspěch, ale vždy se vyskytly nějaké překážky.
Až „zaúřadoval“ Karel Jaromír Erben. Díky trojjazyčnému vydání Kytice jsem se seznámil se spisovatelkou, básnířkou a překladatelkou Galinou Lifšic-Artěmjevovou, CSc., která prosadila svůj nový překlad Erbenových veršů a pohádek do knihy Pověsti, pohádky a mýty Západních Slovanů (Предания, сказки и мифы западных славян), vydanou v nakladatelství EKSMO v edici Knihovna světové literatury. Po jejím vyprodání vyšla kniha v edici Šedevry světové klasiky a nakonec v rozšířeném vydání jako Velká sbírka pověstí, pohádek a mýtů Západních Slovanů (Большое собрание преданий, сказок и мифов западных славян). Paní Galina přeložila řadu našich klasiků a mne moc potěšilo, že jí zaujala kniha doc. Slušného. Krásně jí přeložila a co více – prosadila do edičního plánu jednoho z největších ruských nakladatelství AST!
Pěkně vypravená kniha vyšla pod názvem Všechny slovenské mýty a legendy (Все славянские мифы и легенды). Výborně se prodává v klasické knižní podobě i jako audiokniha.
S paní Galinou Lifšic-Artěmjevovou se podařilo domluvit její vystoupení on-line na téma Dobro a zlo v slovanských pohádkách na Rusistické dílně Maslenica 2021 dne 11. března 2021 od 15.00 hodin.
Jiří Klapka

One thought on “V MOSKVĚ VYŠLA KNIHA SLOVANSKÝCH POVĚSTÍ

  1. Anna

    Pane magistře Klapka, zasloužíte si obr pochvalu za trpělivost, odhodlání a entuziazmus prosadit , domluvit vydání tak nádherných slovenských pověstí. Je to opravdu velmi krásný úspěch. Velká gratulace!!!!

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *