Poděkování Andreji Končakovovi

By | 19.6.2020
Vážený pane Končakove,
milý Andreji,
je tomu už čtrnáct dní, co jsme dokončili video pozdrav účastníkům 54. ročníku Festivalu ARS POETICA – PUŠKINŮV PAMÁTNÍK, jehož celostátní přehlídka se měla ten den – 5. června 2020 uskutečnit. Odpoledne jsem se z tiskové konference premiéra dozvěděl, že máš na základě smyšlené kauzy opustit Českou republiku a dlužím Ti poděkování.
Jako spolupracovníka si Tě vybral Tvůj předchůdce ve funkci šéfa Ruského střediska, kultivovaný, vzdělaný a pracovitý Leonid Gamza a o Tobě lze říci totéž co o něm. Za sedmi lety naší spolupráce jsou desítky a desítky společných akcí i cest po celé republice.
Vzpomínám si na Tvá milá vystoupení na Mezinárodní přehlídce dětských pěveckých a tanečních souborů v Příbrami, nebo v Brně, při zahájení Festivalu Ruské jaro na Moravě, na Mezinárodním festivalu písničkářů na hradě Střekov, na soutěžích Puškinova památníku, včetně celostátních přehlídek, na mnoha koncertech a výstavách. Byl jsi u vzniku Rusistického semináře a tvůrčí dílny Maslenica, podílel jsi se na organizaci slavného zasedání Prezidia Mezinárodní asociace rusistů v Praze, společně jsme „křtili“ Zpěvník ruských písní, velkou knihu mýtů, legend a pověstí Západních Slovanů i zpěvník Písně Československa – Песни Чехословакии, který jsi mi pomohl vydat.
Na stránkách Ruského střediska i na našich stránkách je obrázek Tvého působení v České republice. V oblasti kulturní spolupráce našich národů je Tvůj odjezd ztrátou, kterou vnímám s pocitem hořkosti a nespravedlnosti.
Ze zkušenosti bezmála čtyřiceti let působení v rusistice a v česko-ruských kulturních vztazích mohu posoudit, kdo a jak působil v této oblasti, a konstatuji, že Ty, milý Andreji, patříš k těm nejlepším představitelům Ruska, se kterými jsem kdy měl tu čest spolupracovat.
Děkuji Ti za všechny, které jsi svou činností potěšil a povzbudil a do dalšího života Ti přeji jen to dobré!
Mgr. Jiří Klapka
předseda Česko-ruské společnosti