KYRGYZSKÝ NOVINÁŘ V ČECHÁCH

By | 17.8.2023
Již druhým rokem tráví letní dovolenou Jana Ivanov Maksoudová se svým manželem Alexandrem Ivanovem v Kyrgyzstánu. O této zemi vypráví tito naši přátelé a spolupracovníci na cestovatelských besedách, na akcích Společnosti i na rusistických seminářích.
Letos se na svých cestách Kyrgyzstánem setkali v hlavním městě Biškeku s Alexandrovým kamarádem Muratbekem Žolukejevem, prvním náměstkem ředitele kyrgyzského státního televizního kanálu CTV a bloggerem cestovního kanálu.
Když se Jana a Alexandr dozvěděli, že se jejich přítel, talentovaný novinář, chystá do „nedaleké“ Budapešti, zorganizovali mu návštěvu Čech. Průvodce a tlumočníka mu dělala paní Jana. V krátkém čase zvládli návštěvu Pražského hradu a řadu pražských pamětihodností. Navštívili Terezín, Litoměřice, Ústí nad Labem i hrad Střekov. Důležitá pracovní jednání ohledně digitalizace se uskutečnila na Ministerstvu dopravy a na Úřadu vlády ČR.
Nakonec ještě zbýval čas cestou na letiště. V obci Ledce u Slaného se nachází unikátní Malé asijské muzeum, které založil a vede známý český orientalista PhDr. Jiří Šíma, DrSc.  V 90. letech byl Dr. Šíma posledním mimořádným a zplnomocněným velvyslancem České a Slovenské federativní republiky v Mongolsku.
Dr. Jiří Šíma a Muratbek Žolukejev
Pan doktor Šíma nás mile přivítal, na uvítanou dostal kalpak a se svou skvělou ruštinou nás zasvěceně provázel muzeem, které se nachází prostorách bývalé ledecké základní školy. Pan Muratbek byl nadšen, říkal, že je to milá a netušená koruna jeho pobytu v Čechách. Vše snímal kamerou, natočil si rozhovor s dr. Šímou i se mnou, na téma činnost Společnosti a Asociace rusistů a byl skoro dojat českými překlady knih jeho krajana, proslulého spisovatele Čingize Ajtmatova.
„Milý pane doktore, mockrát děkuji, určitě se sem k Vám vrátím a přivezu do kyrgyzského oddělení nové exponáty“, řekl Muratbek.
MALÉ ASIJSKÉ MUZEUM_2_W.jpg
Přípitek – Dr. Jiří Šíma, Jiří Klapka, Muratbek Žolukejev, Jana Ivanov Maksoudová,
choť dr. Šímy Arianzl a Alexandr Ivanov.
Na to jsme si připili, paní Šímová nám nabídla stylové občerstvení a my „místní“ – Jana, Alexandr a já jsme dr. Šímovi slíbili, že v září uskutečníme v Malém asijském muzeu komponovaný program s písněmi na téma Kyrgyzstán a čeští muzikanti v Asii.
Bude to v sobotu 2. září 2023 od 14 hodin. Přijeďte se podívat!
Jiří Klapka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *