ARS POETICA – KDYŽ MÚZY NEMLČÍ 5
ANEB ZAKAŽTE RŮŽÍM VONĚT

By | 10.6.2022
Celostátní přehlídka 56. ročníku Festivalu ARS POETICA – Puškinův památník se uskutečnila v Praze 6. června 2022 v den narození Alexandra Sergejeviče Puškina. Slovenský dům je právě tak velký, aby se do něj vešli vítězové krajských kol a porota.

pp2022_porota_W.jpg
V první řadě část poroty – Mgr. Vlasta Heuschneiderová, PhDr. Radka Hříbková, Csc. a PhDr. Živa Rožaniecová, za nimi jazykový poradce Mgr. Alexandr Ivanov.

pp2022_pirati_W.jpg
Pobavili Piráti z litoměřické ZŠ Ladova.

pp2022_sadra_W.jpg
pp2022_uletaj_W.jpg
Píseň Улетай на крылья ветра z Borodinovy opery Kníže Igor citlivě zazpívala Klára Kulhánková z Gymnázia v Litovli. Zaujal zpěv i zjev – podivuhodná podobnost se slavnou filmovou kněžnou Jaroslavnou.

pp2022_pise_W.jpg
pp2022_sarafan_W.jpg
Něžná Stella Pospíšilová ze šumperského gymnázia napsala dopis Oněginovi a Mgr. Vladimíra Mertová ze ZŠ Vidče uvedla pohádku O veliké řepě, kterou s humorem vyprávěla Aneta Randusová v červeném sarafánu.

pp2022_jupi_W.jpg
pp2022_pistec_W.jpg
Její spolužačka ze ZŠ Vidče Lilee Parks zazpívala a zatančila písničku o černém kocourovi a po bleskovém převleku z kocouřího do námořnického píseň Ей, моряк. Obě písně s bouřlivým úspěchem.
Kryštof Vaněk z Gymnázia v Holešově velmi dobře doprovodil Gorkého Legendu o Marko hrou na tenorovou zobcovou flétnu.

pp2022_mrak_W.jpg
Z holešovského gymnázia byl i kolektiv, který rozesmál publikum nápaditou a s chutí zahranou pohádkovou groteskou Hrnečku vař. Byla uvedena pod názvem Что-то чешское по-русски.

Všechna vystoupení holešovských studentů připravila jejich obětavá a nápaditá ruštinářka Mgr. Petra Františková. Ještě na krajském kole v Mohelnici jsem jí oslovil, zda by se svými kolektivem vyplnila na celostátní přehlídce čas, ve kterém se rozhoduje porota a píší diplomy. Požádal jsem o interpretaci ruského překladu básniček Z roztockých luhů a hájků. Povedlo se. Studenti dramaticky a s patřičným výrazem deklamovali. Na dohodnuté znamení jsem jejich vystoupení přerušoval písničkami – zhudebněným českým originálem.
O každém z dvaceti pěti vystoupení bych se mohl pěkně rozepsat. S porotou jsme ocenili výborný a přiměřený výběr básní i písní, zařazení veršů ukrajinských básníků a hlavně velkou práci, kterou od vystoupení na krajských kolech účastníci udělali.
Kdybych měl Celostátní přehlídku 56. ročníku Festivalu ARS POETICA – Puškinův památník charakterizovat – byla na jedné straně plná humoru a na druhé straně také něžných, citlivých a oduševnělých vystoupení.

pp2022_brejlata_W.jpg
Takové bylo i zpívání Kateřiny Šnyrchové a Miroslava Brůčka z Gymnázia v Hustopečích. Požádali mne o společnou fotku – na snímku svítí Kateřina a vlevo jejich obětavá vyučující Mgr. Klára Pohlová, která jednu jejich píseň natočila. Schválně si jí poslechněte.
Má to význam zakazovat růžím vonět?
J. Klapka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *