KAREL ČAPEK – ČESKÉ SLOVO NESEME K VÁM

By | 22.4.2021
O díle Karla Čapka besedují Hasan Zahirović a Jiří Klapka.
kcapek_portret_W.jpg
Připomněli jsme si 130 let od narození Karla Čapka, 75 let od úmrtí Josefa Čapka, 100 let premiéry R.U.R., Loupežníka, vydání překladu Francouzské poesie a také 100 let od seznámení Karla Čapka s Olgou Scheinpflugovou.
Měl jsem štěstí – viděl jsem hrát paní Olgu Scheinpflugovou. Bylo to začátkem dubna 1968 v Divadle na Vinohradech. Titulní roli hry Matka. Výborné, nezapomenutelné představení.
matka_olga_W.jpg
V březnu letošního roku jsem „projížděl“ televizní programy a zastavil u televize Noe, kde nějaký sympatický člověk v bílé košili zasvěceně, s nadšením a mírným akcentem hovořil o Karlu Čapkovi. S potěšením jsem program, který trval více než hodinu sledoval až do konce a zajímal se, kdo je ten pán. Zjistil jsem, že to je rodák z Bosny Mgr. Hasan Zahirović, Ph.D, divadelník, překladatel a pedagog, obdivovatel a znalec díla bratří Čapků, působící od roku 2006 v České republice.
capkove_nezval_W.jpg
Karel a Josef Čapkovi s Vítězslavem Nezvalem
Uplynulo pár dní, kdy mne oslovili přátelé ze Slovenského klubu s nabídkou besedy o Karlu Čapkovi. Řekl jsem, že rád, když mi seženou pana Zahiroviče. A zase jsem měl štěstí: Naďa Vokušová i Vlado Skalský se s ním znali. Bylo to milé setkání, doplněné hudebními ilustracemi ke kterým jsem si pozval Alexandra Shonerta a syna Jana.
Přišel jsem domů a chtěl jsem se vrátit do čapkovské atmosféry. Vzal jsem si knihu Heleny Čapkové Moji milí bratři a po mnoha letech se opět s potěšením začetl. Vzpomínky, nebo spíše nevzpomínky paní Heleny mne inspirovaly k četbě veršů její největší životní lásky, skvělého básníka Josefa Palivce, jejího druhého manžela. Pak jsem si potřeboval něco ověřit ve scénáři hry Matka. Otevřu jej a najdu program představení z roku 1953 o kterém mi o mnoho let později vyprávěli rodiče. Na zadní straně byla stať Sergeje Nikolského *).
Byla to šťastná náhoda?
Jiří Klapka
*) Prof. Sergej Vasiljevič NIKOLSKIJ, DrSc. (1922 – 2015), významný ruský bohemista. Jeho studie o Karlu Čapkovi z r. 1952 byla průlomová, protože ve své době znovuobjevila osobnost Karla Čapka a přispěla k vydávání jeho díla u nás.
Ukázky některých ruských vydání
knizky_W.jpg

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *