Cizí země – Чужая земля

By | 31.3.2020
Cizí země – Чужая земля – nový filmový dokument o Československých legiích v Rusku.
Včera odvysílala ČT 2 výborný dokument – rodinné svědectví o Československých legiích v Rusku v letech 1917–1920 a jejich dlouhé a strastiplné cestě do vlasti.
Ing. Ivana Čílová, vnučka Mikuláše Antonína Číly, jednoho z našich významných legionářů a později generála Československé armády, se vypravila po stopách dědečka… Rodinné svědectví o Československých legiích v Rusku v letech 1917–1920 a jejich dlouhé a strastiplné cestě do vlasti. Antonín Číla předával v Irkutsku carský zlatý poklad do rukou bolševiků. Ve Vladivostoku se nalodil mezi posledními a domů si vezl nejen ruskou manželku, ale i celou její rodinu.
Cila_Antonin_W.jpg
Dokument připomíná málo známá fakta o bojové činnosti a životě československých legionářů, kteří kromě obsazení několika významných měst od Uralu až po Tichý oceán ovládli i Transsibiřskou magistrálu.
Film bude opakován na ČT2 3.4.2020 01:20 a ČT2 5.4.2020 13:10. V současné době je možno jej shlédnout i na webu České televize na adrese:
O filmu jsem věděl již delší dobu, když mi o něm velmi zaujatě vyprávěl jeho překladatel do češtiny JUDr. František Havrilla.
A když jsem film viděl, byl jsem nadšen. Velmi doporučuji!
Jiří Klapka
cilova_tabule_W.jpg

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *