MEZINÁRODNÍ KONFERENCE V KRASNODARU VĚNOVANÁ 170. VÝROČÍ NAROZENÍ ALOISE JIRÁSKA

By | 30.10.2021
Kubáňská státní univerzita v Krasnodaru uspořádala 29. října 2021 Mezinárodní vědeckou konferenci nazvanou „Čechy, slovanský svět a jejich sousedi: otázky historie a kultury“, věnovanou 170. výročí narození Aloise Jiráska.
Nemohl jsem být přítomen ani on-line, účastníky jsem pozdravil alespoň mailem a budu se těšit na záznam, nebo sborník z konference. (JK)
Drazí přátelé!
Je pro mne i mé spolupracovníky velikým potěšením skutečnost, že u Vás v dalekém Krasnodaru organizujete konferenci věnovanou velkému českému spisovateli a dramatikovi Aloisu Jiráskovi.
Velmi pozorně jste si vybrali i datum konání konference – den po našem státním svátku – samostatnosti Československa, o kterou se Alois Jirásek významně zasloužil.
Z Jiráskova díla je patrné, že byl vlastencem a poctivým umělcem.
Na jeho počest byl v jeho rodišti založen v roce 1931 divadelní festival Jiráskův Hronov, který existuje nepřetržitě a je nejdéle trvajícím amatérským festivalem na světě.
Alois Jirásek byl učitel úcty k práci předků a hlasatel víry v šťastnou budoucnost lidí. Prostý, ušlechtilý a citlivý člověk, který se také angažoval v pomoci ruským běžencům. A je to přesně 100 let od jeho výzvy českému lidu na pomoc hladovějícímu Rusku.
Jirásek byl v Ruské říši překládán od roku 1883 a já jsem moc rád, že i dnes jeho dílo nachází své posluchače a diváky, protože on, stejně jako Puškin, vyznával, že umění má „Dobryje čuvstva probuždať.“
Mgr. Jiří Klapka
předseda České asociace rusistů a Česko-ruské společnosti
P.S. Vzájemné poznávání je obousměrná silnice – u nás máme již 55 let festival v recitaci a zpěvu děl ruských autorů v ruštině – Puškinův památník a příští týden – 11.11.2021 se uskuteční v Praze konference k 200. výročí narození F.M. Dostojevského.
 
V ruštině vyšla celá řada děl Aloise jiráska.
Ukázka obálek některých z nich:
povesti.jpg
povesti2.jpg
psohlavci.jpg
 
filosofska.jpg
historicka.jpg
janosik.jpg
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *