MÁJOVÁ VZPOMÍNÁNÍ –
SVOBODA PŘIJELA NA KONÍCH

By | 6.5.2021
V dnešní reportáži České televize i na stránkách Československé obce legionářské je informace o tom, jak k nám na jaře 1945 přicházela svoboda.
Pro mnohé upadlo do zapomnění, že symbolem přicházejícího míru nebyl jen tank, ale i voják na koni. Taktika Rudé armády byla postavena na jezdecko-mechanizovaných jednotkách, kdy obrněnou techniku doplňovali jezdci na koních. Jenom v bojích u Lanžhota zahynulo přes 2 000 koní. Tato historická událost bude připomenuta jízdou jednotky Rudé armády na koních.
Celá akce bude zahájena 6. 5. 2021 v obci Hrušky u Lanžhota a bude kopírovat pohyb Rudé armády, aby byla 8. 5. 2021 v 17:00 zakončena vzpomínkovým aktem na ústředním vojenském pohřebišti v Brně.
Je v tom jistá symbolika, že se vzpomínkových aktů účastní také čeští motorkáři. O akci v Pardubicích 4. května 2021 napsal Josef Bína:
Šlo o klidnou a důstojnou akci motorkářů z celé České republiky, kteří se poklonili padlým hrdinům Rudé armády, pochovaným na pardubickém hřbitově. I když i zde bylo přítomno pár provokatérů a odpůrců, motorkáři se s nimi v klidu a bez emocí bavili a přátelsky diskutovali i s dalšími občany. Motorky měli před hřbitovem vzorně zaparkované a po obřadu se seřadili po dvou vedle sebe a odjeli jiným směrem než jsem předpokládal. Proto jsem tu spanilou jízdu nemohl vyfotit. A tak přikládám alespoň tyto záběry:
brana_W.jpg
parking_W.jpg
Dobový snímek z r. 1945
1945_W.jpg

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *