KAREL GOTT – OD KOŠIC NA VÝCHOD

By | 19.7.2019
Písnička Dobrý den, majore Gagarine (Pozdrav astronautovi) natočená bezprostředně po přistání prvního kosmonauta 12. dubna 1961 Orchestrem Gustava Broma a nazpívaná dirigentem, otevřela dveře novému hudebnímu proudu do Sovětského svazu. Otevřela cestu československému swingu. Již na podzim hostují „Bromovci“ v SSSR, v létě 1962 vyjíždí na tříměsíční turné Orchestr Karla Krautgartnera s Richardem Adamem, Juditou Čeřovskou, Janou Klikovou-Vrabcovou a mladičkým Karlem Gottem.
Pane Gotte,
byl jsem u toho, když jste o mnoho let později v říjnu 1988 v ostravském hotelu Atom /dnes Clarion) vzpomínal na ten úžasný úspěch, s jakým náš jazz vyprodával stadiony a koncertní sály v Gruzii, Arménii a v Rusku, na to, jak diváci vyhazovali saka nad hlavy a nosili sólisty na ramenou. Bylo to velmi milé a veselé setkání při večeři s Vašimi přáteli, známými hitmakery Michailem Šabrovem a Vladimírem Matěckým, kteří napsali řadu hitů pro populární zpěvačku Sofii Rotaru, včetně té slavné písně Лаванда (Levandule). Ptali se Vás, o čem by měla být píseň, kterou pro Vás napíší. „Rozhodně ne o lásce, přece jen už jsem ve věku…“, říkal jste tenkrát. Padaly nejrůznější náměty a blblo se – co třeba nějaký lyrický protestsong, nebo něco horce aktuálního v duchu přestavby… Vzpomínali jste na společné známé – Sofii Rotaru, se kterou jste nazpíval duet, na Andreje Vozněsenského, který pro Vás přebásnil text písně Paganini, na humor legendárního zpěváka Iosifa Kobzona… Vyprávěli jste si o zkušenostech s vystoupeními na Západě, o Vašem prvním velkém úspěchu s písní Weißt du, wohin z filmu Doktor Živago (1967), česky o rok později nazpívané Milanem Chladilem (Krásné je žít) i o úspěchu Ally Pugačevové v Carnegie Hall.
Sny se plní – o dvanáct let později jste si ve slavné newyorské koncertní síni zazpíval spolu s Helenou Vondráčkovou. V publiku vedle našich krajanů, Poláků, Němců a Rakušanů bylo také mnoho Rusů, žijících v USA, Mexiku a v Kanadě.
Nazpíval jste hodně písní a o tom, jak jste reprezentoval naší zemi na východ od Košic, bylo natočena řada dokumentů – například:
Byl jsem svědkem, když jste na závěr Evropského turné hvězd 2006 vystoupil 22. května toho roku ve velkém koncertním sále Kremlu společně s Helenou Vondráčkovou, Marinou Vyskvorkinou a Alexandrovci. Krásný koncert, potlesky ve stoje, mohutné finále s vyvoláváním Vašeho jména. Přišel jste blíž k divákům. Letmým gestem utišil sál a bravurně, docela tiše zazpíval Puškinovu romanci Я Вас любил (Já vás měl rád). Bouře, která nastala, se hlasitostí rovnala reakcí publika na koncertech rockových hvězd. A stejně jako na rockových koncertech běželi diváci k pódiu a zasypali Vás květinami.
Pane Gotte, vídal jsem se s Vámi na turné s Alexandrovci, při besedách s nimi, i na křestu DVD Evy Pilarové, kde jsem měl tu čest předat Vám i paní Evě Medaili Josefa Jungmanna.
Děkuji osudu. Všechna setkání s Vámi, byla nezapomenutelná a stejně jako radost, kterou rozdáváte.
Hodně zdraví a štěstí!
Jiří Klapka
P.S.:
Řád přátelství národů prezídia Nejvyššího sovětu SSSR za aktivní podíl na rozvoji a upevňování přátelství a spolupráce mezi lidem Sovětského svazu a Československa (září 1989) – převzal na ruském velvyslanectví v Praze až v květnu roku 1997.
Nositel vyznamenání České asociace rusistů – Medaile Josefa Jungmanna (2011).
Nositel Medaile Alexandra Alexandrova (2013) – jako první zahraniční umělec.
První nositel Ceny Stříbrný lukostřelec (2016) za významný přínos v oblasti česko- ruských kulturních vztahů.
Андрей Вознесенский
Скрипка Паганини
Ты плачешь, скрипка Паганини…
О чём рыдаешь на плече?
О чём ты, скрипка Паганини?
О гениальном скрипаче.
Был скрипач – страшён, как демон зла,
Но в него влюбилась красота, Красота.
И стала скрипка Паганини
Одна, одна отныне.
Ты плачешь, скрипка Паганини…
О чём рыдаешь на плече?
О чём ты, скрипка Паганини?
О гениальном скрипаче.
Ведь скрипач приходит неспроста,
Чтоб в него влюбилась красота, Красота.
Чтоб вечной скрипке Паганини
Не быть одной отныне.
Z reakcí diváků:
*Обожаю, когда Карел говорит по-русски. Обожаю, когда Он нервничает. Невероятно трогательный, трепетный Человек…
*Милый и очень умный человек. Редкое сочетание артистизма , высокого профессионализма , порядочности и любви к зрителям.
*Чешский соловей, долгих лет жизни!!! Мы любим тебя!!!
Na základě ohlasu čtenářů doplňujeme další odkazy na videa:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *